Uppteckning nummer NM-HNM1811

Titel: Trefaldighetsafton eller dagen före trefaldighetssöndagen ……………..

Socken/stad: Skön

Trefaldighetsafton eller dagen före trefaldighetssöndagen var ända in på detta sekel en efterlängtad dag. Stora hopar av ungdom och äldre vallfärdade då till en vattenkälla, vars utlopp var mot norr och som denna kväll eller natt hade ett undergörande vatten, som gav kraft i arm och mod i barm, i brist på annat, kunde man säga. Men sällan eller aldrig inträffade det att någon var i avsaknad av Akva vitae eller livets vatten vid dessa tillfällen. "Utaskogsan" och "noraskogsan" möttes där uppe i de s.k. "Skavängsbackarna", där den åtrådda drycken fanns och under skämt och glamm i stora massor inmundigades. De gamla uppmuntrade de oupphörligt med: "Drick i pojkar eller flickor (beroende på vilka var inom närmaste hörhåll). I ångrer er inte, för dähänne vattne har i nytta tå hele året". Dracks gjordes det även, utan skrupler.

Mattias Oskar Johannes Svedberg: Från gamla Skön. Del I, sid. 112. Sundsvall 1947.